Ulrik Wilbek Seminar

Highlights fra Ulrik Wilbek foredrag

March 24, 2010

En forrygende foredragsaften med Ulrik Wilbek!

Det er det ultrakorte sammendrag af de mange mails, som er tikket ind på administrationen i forlængelse af foredraget med Ulrik Wilbek onsdag aften.

Wilbeks foredrag handlede om Ledelse og Motivation med foreningen som omdrejningspunkt. Wilbek tog særligt udgangspunkt i de værdier og den kultur, som foreninger har, og som er et fantastisk udgangspunkt for det frivillige arbejde – og også for at rekruttere flere frivillige.

Det er ikke muligt i en kort nyhedsinfo at give et fair referat af mødet – men vi har valgt at give et par enkelte highlight med nogle af Wilbeks anbefalinger til de frivillige ledere. Highlightsne er primært fra den efterfølgende debat:

Stil KRAV til jeres ledere

Arbejd med at skabe en kultur, hvor I både stiller krav til hinanden og anerkender godt arbejde

Husk at afstemme forventninger inden samarbejdets start

De fleste kan godt lide at der er krav til det arbejde de udfører, så I mister ikke ledere ved at stille krav – tværtimod

Involver jer i hinandens ting og tag konflikterne

Hjælp hinanden og vær med til at fremme en aktiv kultur

Spørg ind til hinandens arbejde

I må endelige ikke “lade hinanden være” – konfliktsky fører til begrænsninger

Tag konflikterne ved at være ærlige og ligefremme – og gør det på en positiv måde

Tænk på sammensætning af TYPER i udvalg og bestyrelser

Mennesker er forskellige og vi varetager forskellige roller i en gruppe

Vær bevidste om rollerne og arbejde med dem – så kan I bedre få indbyrdes forståelse og skabe udvikling

Ildsjæle & energien der ebber ud …

Som ildsjæl skal du gå til dem, du kan støtte dig op af – få dem til at spørge dig om situationen

Som ildsjæl er det så vigtigt at arbejde med at give slip på nogle af tingene

Tiggergang til forældre om hjælp – hvordan får vi dem til at lytte?

HUSK, at jeres forening har nogle fantastisk værdier

FIND frem til de værdier I har. Fx kan de aktive mødes og fortælle hinanden, hvad I hver især er gode til. Lynhurtigt har I mange ting, som I kan.

FORTÆL forældre (og omverden) hvad I er gode til og inviter dem til at være med

SPØRG forældrene, hvordan de kan bidrage

HOLD FAST i forældrene – også når de stopper med at være trænere – de kan udfylde andre opgaver

TAG ikke hinanden for givet

HUSK at rose hinanden – og gør det til en bevidst del af jeres kultur at ROSE

Det er tilladt at sige til hinanden at i er GODE

VÆR stolte af jer selv – så er det også lettere at få andre til at se budskabet og deltage

Når noget går godt skal vi også SPØRGE OS SELV hvorfor vi klarede det så godt?

Note: Som nævnt yder disse highlights ikke foredraget retfærdighed, men vi vil gerne formidle nogle af budskaberne til de frivillige ledere, der ikke kunne deltage.

TAK til Ulrik Wilbek for en super aften!

Foredraget blev skabt af Ledelsesnetværket. En række af de fremmødte deltagere havde ikke tidligere hørt om ledelsesnetværket – derfor blev det foreslået, at Viborg Idrætsråd opfordrer ALLE vore medlemsforeninger til at sende mails på deres trænere og ledere, så de kan få nyheder fra Idrætsrådet i deres egen indbakke. HVIS din foreninger har en liste over e-mailadresser, så skriver administrationen dem gerne ind – alternativt kan du tilmelde dine ledere via dette link.

Begge Viborg kæmpere vandt i Ungarn

Både Daniel Neumann og Julius Bjerrekær fra Viborg Karate Skole vandt deres vægtklasse ved international knock-down karateturnering i Dunaharaszti.

På samme tid som Viborg Karate Skole afviklede klubbens børnetalentstævne i Houlkær Hallen lørdag, var klubbens topkæmpere til 8. internationale Ashihara Open i knock-down karate i Ungarn.

Oprindelig skulle der have været kæmpet med boksehandsker; men det blev der ikke noget af alligevel. Og på almindelige knock-down regler er Daniel Neumann i smult vande og kan gå hele vejen. Letsværvægteren Daniel Neumann var gået i sværvægt + 80 kg, og her mødte han i indledende runde en ungarer, som han vandt sikkert over med 3-0. I semifinalen var Daniel oppe mod en serber, som ligeledes blev besejret med 3-0, dog først efter forlænget kamptid. I finalen ventede en anden ungarer. Ham gjorde Daniel Neumann også kort proces med og tog guldet hjem med en 2-0 sejr.

Klubkammeraten Julius Bjerrekær skulle slet ikke have været med til Ungarn, da tiden i stedet dikterer studentereksamenslæsning. Men pæn pause til næste fag og kløe i sparketeknikkerne kunne ikke holde ham hjemme; så det blev til en eftertilmelding og til og med i en højere vægtklasse for at blive presset. Den normale letvægter (- 70 kg) gik i letsværvægt (- 80 kg)

Første kamp mod en ungarer varede blot 5 sekunder. Så var Julius Bjerrekærs modstander knock-outet til stor overraskelse ikke mindst for Julius selv. Den senere finale mod en serber var til gengæld sværere. Kampen gik ikke blot tiden ud, men havnede også i forlængelse. Her trak Julius det længste strå og vandt på ”decision” grundet bedre kondition.

Så altså fuldt udbytte til begge viborggensere. Derudover blev Daniel Neumann kåret som Turneringens bedste tekniker på tværs af alle klasser.

Nu holdes der i klubben turneringspause for i stedet at rette træningen mod bælteprøver på den forestående sommerlejr på Livø.

Sport og Integration

Det er en kendt sag, at sport er en god ting for integrationen. I lørdags slog karate det atter fast i Houlkær Hallen.

Dansk Arbejder Idrætsforbund og Viborg Karate Skole tog imod, da 10 jyske karateklubber slog et slag for selvforsvarssporten. Talentstævnet kaldet SPRINTER CUP var for børn i alle størrelser, så både de helt små og uøvede og de meget talentfulde kunne få deres sag for.

Blandt de sportslige børn var en del med somalisk baggrund – også piger, og det var en fryd at se, hvordan de uforfærdet kastede sig ud i slag, spark og parader.

Klubbernes trænere havde på forhånd seedet børnene, så de blev grupperet efter kunnen og dermed var sikret tilpas stimulering af talentet.

De deltagende børn var fra Aalborg, Kibæk, Kolding, Herning, Lemvig, Hinnerup, Tilst, Randers, Århus og Viborg.

Karate Triatlon i Stoholm

Dansk Arbejder Idrætsforbund i Jylland fejrede i weekenden 70 års jubilæum. Stoholm Fritids- og Kulturcenter lagde rammer til de sportslige udfoldelser, og blandt DAI’s sportsgrene var også karate med.

I karate er man almindeligvis meget bevidst om, hvorvidt man er til markeringskarate eller kontaktkarate, og de to typer konkurrence er da også helt adskilte i DAI. Men netop et ekstraordinært arrangement som et jubilæumsstævne, var en god anledning til et ekstraordinært tiltag; så i dagens anledning blev der både kæmpet markerings- og kontaktkarate.

Som overgang mellem de to konkurrenceformer havde man også indlagt kata – klassisk konkurrence i figurøvelser.  Dermed havde man i dagens anledning skabt karate triatlon, ganske som forbilledet svømning, cykelløb og løb.

Omstilling fra den ene konkurrenceform til den anden på meget kort tid, skulle vise sig at være den største prøvelse. Det blev til både op- og nedture for deltagerne ved den uvante konkurrenceform, inden jubilæumsmestrene – de seje karate triatleter – kunne kåres.

Jubilæumsmestrene blev:

Piger:

Louise Bolding    Viborg

Drenge:

Johannes Jørgensen    Viborg

Kadetter:

Julian D. Bjerrekær    Viborg

Juniorer:

Rasmus Venneberg    Struer

Kvinder:

Gabriela Grove    Viborg

Mænd:

Julius D. Bjerrekær    Viborg

Ny Verdensmester og Viceverdensmester til Viborg Karate Skole

Påskens store internationale karatestævne i Stadionhallen – 15th Sabaki Challenge Spirit – VM i Ashihara Karate, gav både guld og sølv til lokale topkæmpere.

For 26 årige Daniel Neumann fra Viborg Karate Skole blev 9. deltagelse i Sabaki Challenge Spirit lykkens gang. Tidligere er det gennem årene blevet til 3 bronzemedaljer i hhv. 2003, 2007 og 2008. Men i år skulle det være, og viborgenseren strøg helt til tops med en imponerende VM titel foran en rumæner og to russere i letsværvægtsklassen under 80 kg, hvor 7 stillede til start.

Ligeledes kom også 19 årige Julius D. Bjerrekær fra samme klub på sejrspodiet. Det var 4. gang, den unge viborgenser var med, hvor det tidligere er blevet til 2 bronze i hhv. 2005 og 2007. Også for Julius var der denne gang tale om en fremgang, hvor han kæmpede sig til en fornem sølv- og dermed viceverdensmesterplads efter en russer, men foran en anden russer og en azerbaijaner. Det var i letvægt under 65 kg, hvor der var 9 deltagere.

Som i anden god og medrivende sport var marginalerne små, men såvel Daniel som Julius havde forberedt sig minutiøst med deltagelse i adskillige nationale og internationale turneringer i året forinden krydret med masser af hjemlig teknisk-, styrke- og konditræning i Viborg Karate Skole for at få marginalerne på deres side. Så kan der ikke gøres mere, og resten var op til den mentale opladning på dagen.

Udover de to medaljetagere havde Viborg Karate Skole 3 andre til start: Astrid Jensen samt debutanterne Ricard Grove og Julian D. Bjerrekær. De sluttede udenfor medaljerækkerne, men fik vundet over sig selv ved at tage udfordringen op om forberedelse og deltagelse i karate med fuld kontakt.

Det danske landshold var sammensat af i alt 15 kæmpere fra 7 klubber. Landsholdet sluttede samlet på 2. pladsen efter Rusland, men foran Rumænien i et stærkt felt, hvor 13 lande var med.

Fotos taget af Malthe Mogensen. Kan ses under stævnebilleder.

Pigernes dag i karate

Almindeligvis er Viborg Karate Skoles drenge lige en tand mere vindende end klubbens piger. Det blev der lavet om på ved et stort børnestævne i Randers.

Randers Karate Skole var vært, da Dansk Arbejder Idrætsforbunds store Sprinter Cup blev afviklet i Elro Arena Randers. Sprinter Cup er et samlingspunkt for meget talentfulde børn, hvor hele 30 hold stillede til start.

Det specielle ved holdturneringerne for børn i DAI er, at holdene sammensættes af børn på tværs af klubskel. Så er der ikke så meget klubhysteri, og børnene kan kæmpe meget mere frit. Det tilbud tog 130 kæmpere fra 13 klubber imod.

Fra Viborg Karate Skole deltog: Anastasiya Jepsen, Jonatan D. Bjerrekær, Kristoffer K. Nielsen, Emma Goldman, Thea Neumann, Magnus Sjørring, Laura Sjørring, Jeppe Kudahl, Tobias Thybo, Daniel Goldman, Louise Bolding, Thorbjørn Dalitz, Lucas Mortensen, Malthe Vagnby og Emma Harring.

Da den lange dag var omme, kunne Viborg Karate Skole gøre status: På det vindende guldhold blandt pigerne var Thea Neumann og Anastasiya Jepsen, på sølvholdet Emma Goldman og på bronzeholdet Laura Sjørring.

Viborgs drenge fulgte godt med; men helt nå pigernes resultat kunne de dog ikke. Det blev til guld for Thorbjørn Dalitz, mens Daniel Goldman og Tobias Thybo tog bronze.

Største overraskelse stod unge Daniel Goldman for. Ud af 100 deltagende drenge blev kan kåret som stævnets bedste fighter. Daniel Goldman er blot 6 år, så ham er der krummer i.

Viborg Karate Skoles kæmpere gjorde et solidt indtryk!

solidt-indtryk
Viborg Karate Skoles kæmpere gjorde et solidt indtryk i både senior- og juniorrækkerne, da der lørdag var Forbundsmesterskaber i kontaktkarate i Houlkær Hallen.

Der var stor forhåndsinteresse om Daniel Neumanns satsning med at gå op i sværvægt, for at få mere modstand og dermed blive presset mere i forberedelserne til VM i Påsken.

Men Viborgs topkæmper var fuld af selvtillid og noget at have den i. Således lagde han ud med en sikker 5-0 sejr over Per B. Rasmussen fra Randers og ligeledes sikre 7-0 over Torben Knudsen fra Holstebro. Det lod ikke til, at vægtforskellen, som ellers betyder meget i kontaktkarate, gjorde nogen forskel, så tændt og fit Daniel Neumann var. Hans meget hårde teknikker gik rent ind på modstanderne, så det gøs i publikum. Men i finalen mod den forsvarende mester, Dennis Busk fra Randers, var det nemme forbi. Det blev en forrygende finale, som endte uafgjort, og også forlængelsen endte lige. Herefter måtte dommerpanelet afgøre dysten på ”decision,” og den faldt ud til Daniels Neumanns fordel pga. dennes bedre kondition.

Klubkammeraten, Julius Bjerrekær, ville ikke stå tilbage for Daniel Neumann, så også han var gået en vægtklasse op – til mellemvægt – i søgen efter mere modstand. Ikke af overmod, men som led i forberedelserne til VM. Julius har ikke helt samme hårde teknikker som Daniel Neumann – der er trods alt en vægtforskel. Til gengæld benytter Julius Bjerrekær sig af en snedig kampstil, hvor han bringer sine modstandere ud af balance, og øjeblikket efter kontakter med hårde spark. Det giver masser af points. Første kamp var mod Jannick Christensen fra Kibæk, som blev besejret 8-0. Dernæst blev det også 8-0 over Christian Johansen fra Grenå, og sandelig om det ikke også blev 8-0 i semifinalen over klubkammeraten Mikkel Tovborg.

Herefter var Julius Bjerrekær finaleklar, og det kom til at går ud over Lennart Thøgersen fra Esbjerg, som blev besejret med 7-1.

Samme Esbjerg klub var ellers en positiv overraskelse. Det er en stor, gammel klub, men hidtil har man alene slået sine folder indenfor markeringskarate. Det kan godt på sigt blive lidt ensformigt, så nu har man fået mod på karate med kontakt, og i den forbindelse har Esbjerg truffet aftale med Julius Bjerrekær om fremtidig gæsteinstruktion.

Også Astrid Jensen sikrede Viborg en titel, da hun vandt kvindernes åbne klasse.

De voksnes 3 titler blev dog overgået af ungdommens 4. Godt at få konstateret for klubben, at ungdomsarbejdet bærer frugt og at mange unge er på vej til at presse de voksne i deres videre udvikling som karatekæmpere.

Titlerne i ungdomsrækkerne til Viborg Karate Skole tilfaldt Laura Sjørring, Thea Neumann, Julian Bjerrekær og Ricard Grove. Derudover var der viborggensere på sølv- og bronzeplaceringer.

All-Over placeringerne som dagens bedste tekniker og fighter blandt juniorerne tilfaldt også Viborg Karate Skole. De gik til hhv. Ricard Grove og Louise Bolding.

Præstationerne blandt klubbens voksne og unge gjorde så rigeligt Viborg Karate Skole til mesterskabets mest vindende klub.

Både blandt gæstende kæmpere og klubledere var der stor tilfredshed med mesterskabsarrangementet, som havde fået solid opbakning af Viborg klubbens forældregruppe.

Næste hjemmebanestævne er så VM i Stadion Hallen Påslekørdag.

Sæsonstart Karate

Turneringsstart på 2009 for Karate i Dansk Arbejder Idrætsforbund begynder nu. Der har netop været afholdt dommerkursus i Viborg Hallen for både senior- og juniordommere, hvor regler blev terpet og de særlige kendelser på japansk indlært til fulde.

Som et særligt clou var der gæsteinstruktion i konflikthåndtering af den erfarne elitefodbolddommer, Nicolai Vollquartz. Pres fra både publikum og trænere på en dommer holder også sit indtog i karate, og selvom det er vand ved siden af det pres, en elitefodbolddommer bliver udsat for, er det nyttigt at være på forkant med udviklingen.

Sæsonen starter på lørdag med en ungdomsturnering på markeringskarateregler i Kolding, hvor 12 klubber er med.

Det er Aalborg, Hadsund, Herning, Hinnerup, Randers, Århus, Kibæk, Kolding, Aabenraa, Middelfart, Rødovre og Viborg.

Viborgs 18 kæmpere på holdet er: Thorbjørn Dalitz, Thea Neumann, Emma Goldman, Emma Harring, Louise Bolding, Katrine Telling, Jonatan D. Bjerrekær, Rasmus S. Møller, Tobias Thybo, Johan Kindt, Johannes S. Jørgensen, Morten S. Iversen, Peer L. Rasmussen, Mikkel B. Nielsen, Peter Hvorslev, Magnus Sjørring, Kristoffer K. Nielsen og Emil B. Hansen.

Allerede ugen efter, d. 31. januar, er der imidlertid Forbundsmesterskaber i mere hårdtslående kontaktkarate. Det foregår i Houlkærhallen, Viborg.